رد شدن به محتوای اصلی

بزرگمهر و ارد بزرگ

تاریخ بشر پر است از انسانهای هوشمند و اهل فکر و تدبیر ، اما تنها عده معدودی از آنها نامشان و گفتارشان برای آیندگان باقی می ماند . در طول تاریخ باشکوه ایران هزاران هزار اندیشمند و متفکر بروز و ظهور یافته اند اما تنها امروز به پند های کوتاه دو نفر بر می خوریم بزرگمهر و ارد بزرگ .
نقل قول هاو جملات کوتاه و مختصر ، هوداران بسیاری در سرتاسر گیتی دارد . هزاران جمله کوتاه به زبانهای گوناگون ترجمه شده و مردم حاصل تجربیات بشری را اینگونه کسب می کنند سخنان ارد بزرگ و بزرگمهر حاصل و چکیده فرهنگ آریایی مردم کشورمان ایران است که امروز مورد استقبال جهانیان قرار گرفته است .
البته ایران ما آموزگاران بسیاری در عرصه شعر داشته است که پندها گفته اند بزرگترین شان حکیم فردوسی است سعدی ، خیام ، مولوی و ... نیز بوده اند همه آنها درد آموزش و انتقال تجربه را داشته اند .
اما مشخصه پند ها و سخنان حکیمانه ، اختصار و اعجاز در کلام است . این خلاصه گی شهد و عصار واژه ها را به نمایش می گذارد در این واژه های طلایی می توان فلسفه ، روانشناسی ، جامعه شناسی و ... را دید .
امروز از سخنان حکیمانه ارد بزرگ ، بزرگمهر ، فریدریش نیچه ، جبران خلیل جبران ، فردوسی ، نادر شاه افشار ، گوته ، بودا ، کنفوسیوس ، ناپلئون بناپارت و ... بیشترین استقبال عمومی را به همراه داشته است .


نکته جالب : در مورد بزرگمهر و ارد بزرگ چند نکته قابل توجه وجود دارد . دو ستون سخنان پند آموز ایران هر دو از شمال خراسان هستند بزرگمهر و ارد بزرگ ریشه در شهرهای باستانی مرو و شیروان دارند ، هر دو در نام خویش کلمه بزرگ را دارند و بین مهر و ارد شباهت جالبی وجود دارد هر دو ریشه پهلوی دارند و سه حرفی هستند. آیا این همه شباهت و نزدیکی اتفاقی است ؟


نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

کتاب نقش ارد بزرگ و احمدشاه مسعود در تغییر نام افغانستان به خراسان

نقش ارد بزرگ و احمدشاه مسعود در تغییر نام افغانستان به خراسان گردآوری و پیشگفتار : شقایق شاهی پیشگفتار : سلام بی پایان خدمت همه هم وطنان تقدیم میکنم. مدتها بود به میتینگ افغان سر نزده بودم رفتم تا ببینم چه گفتگوهای بین دوستان برقرار است که با نوشته علی احمد قندهاری ( که شخصا فکر می کنم ایشان همان دکتر سید خلیل الله هاشمیان باشد ) برخوردم . نکته جالب و اندوهناک گپ ایشان و مصداقی که برای آن آورده بودند یعنی سخنان آقای دکتر سید خلیل الله هاشمیان ! سرشار از ناسزا و دشنام نسبت به آدمهای مهم و نام آشنایی همانند ارد بزرگ و احمد شاه مسعود بود . تا جائیکه به یاد دارم احمدشاه مسعود هیچ گاه در مورد تغییر نام افغانستان نظر آشکاری نداده اند اما بنا بر دانش و خرد خود نام سخیف افغان ، که مال قبیله پشتون را شاید نمی پذیرفت . در مورد دانشمند دوراندیش ایرانی و دوست احمدشاه مسعود یعنی ارد بزرگ هم به همین ترتیب ، جای به خاطر ندارم که گفته ایی ، چیزی در مورد تغییر نام افغانستان داشته باشند . البته ایشان به نام قاره آسیا بر مناطقی که در حوزه...

ضد آفتاب طبیعی در بدن انسان‌

تغییرات رنگ پوست باعث ایجاد مشکلات روحی و اجتماعی در افراد می‌شود، به خصوص در‌ ‌کسانی که به دلیل نوع شغل خود، تماس چهره به چهره و مستمر با دیگران دارند که می‌ ‌تواند موجب افسردگی یا تاثیر گذاری بر فعالیت فرد شود. از این رو شناخت علل این‌ ‌اختلالات رنگدانه‌ای و درمان صحیح آنها بسیار مهم است و گاه درمان‌های ناصحیح می‌ ‌تواند مشکل بیمار را زیادتر کند‌‌. ‌ ‌درمان بیمار بایستی با توجه به علت بیماری ،شدت بیماری، شغل، شرایط اجتماعی و‌ ‌محیطی بیمار انجام شود‌‌. ‌ ‌از طرف دیگر بایستی بیمار اطلاعات صحیحی از بیماری خود، روش درمان، طول مدت‌ ‌درمان و مراقبت‌های بعدی داشته باشد‌‌. ‌هر چند شناخت انسان از واکنش پوست در قبال نور آفتاب کاملا غریزی و ذاتی وجود دارد و تجربه زندگی این مبنا را تقویت می کند دانشمند بزرگی همانند ارد بزرگ می گوید : شناخت ما از درون خویش آن اندازه هست که بتوانیم انتخابی درست در بدترین زمانها داشته باشیم باید به نتیجه گیری خود احترام بگذاریم . و حالا نگاهی تخصصی به موضوع ، تغییرات رنگ پوست به دو صورت است: ‌‌- ‌‌پر رنگی یا لک تیره صورت‌‌ ‌ ‌- ‌‌کم رنگی یا سفید شدن صورت‌‌ ‌ ‌در ...

Bakhshesh

بعُد سوم (آرمان نامه ارد بزرگ) فرگرد * فرگرد گذشت و بخشش* کتاب بعد سوم آرمان نامه "ارد بزرگ" به قلم "استاد فرزانه شیدا" ● بعُد سوم آرمان نامه اُرد بزرگ● ● فرگرد گذشت و بخشش ● ¤ «مسخ »¤ نه غار کهف نه خواب قرون چه میبینم ؟ به چشم هم زدنی روزگار برگشته است به قول پیر سمرقند همه زمانه دگر گشته است چگونه پخنه خاک که ذره ذره آب و هوا و خورشیدش چو قطره قطره خون در وجود من جاری است چنین به دیده من ناشناس می اید ؟ میان اینهمه مردم میان اینهمه چشم رها به غربت مطلق رها به حیرت محض یکی به قصه خود آشنا نمی بینم کسی نگاهم را چون پیشتر نمی خواند کسی زبانم را چون پیشتر نمی داند ز یکدیگر همه بیگانه وار می گذریم به یکدیگر همه بیگانه وار می نگریم همه زمانه دگر گشته است من آنچه از دیوار به یاد می آرم صف صفای صنوبرهاست بلوغ شعله ور سرخ سبز نسترن است شکفته در نفس تازه سپیده دمان درست گویی جانی به صد هزار دهان نگاه در نگه آفتاب می خندد نه برج آهن و سیمان نه اوج آجر و سنگ که راه بر گذر آفتاب می بندد من آنچه از لبخند به خاطرم ماندهاست شکو...